Επαγγελματικά πλοία αναψυχής & AIS

Η εταιρείας μας ακολουθώντας πάντα τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του GPS Tracking και έχοντας πλήρη επίγνωση των εγχώριων νομοθεσιών, κατάφερε να παρέχει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρωμένη λύση  στους πελάτες μας που χρησιμοποιούν τις συσκευές GPS Tracking για τον εντοπισμό των σκαφών τους. Εν ολίγοις σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση ΦΕΚ (βλέπε παρακάτω) τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής που πραγματοποιούν μη προκαθορισμένους πλόες, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν τον χρόνο παραμονής καθώς και την απόσταση που διένυσαν στα εγχώρια και διεθνή ύδατα.

Στην παρούσα φάση όλοι οι πελάτες μας που έχουν τοποθετήσει τις συσκευές εντοπισμού (GPS Tracker) της εταιρείας μας σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής, θα λαμβάνουν αυτόματα κάθε Σάββατο βράδυ μια αναφορά, η οποία θα περιλαμβάνει το δρομολόγιο που πραγματοποίησε το σκάφος τους, με πλήρη απεικόνιση του δρομολογίου πάνω στον χάρτη καθώς πλήρη στοιχεία του δρομολογίου (ημερομηνίες, ναυτικά μίλια που ταξίδεψε το σκάφος, ώρες κινητήρα κτλ).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το εν λόγω ΦΕΚ με τις σχετικές πληροφορίες.

Απόσπασμα ΦΕΚ

Στο υπ’ αριθ. 1220 ΦΕΚ της 29/3/2021 δημοσιεύθηκε απόφαση (Α. 1070/2021) βάσει της οποίας καταργείται η Α. 1118/2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών περί αναστολής των διατάξεων της Α. 1018/2020 που αφορούσε τον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ στις ναυλώσεις των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
Υπολογισμός ΦΠΑ ναύλων επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ν. 42856/2014 από την 1/4/2021:

Α. Απόφαση Α.1018 (ΦΕΚ 361/2020)
………………………………………….
άρθρο 4
Οριστικοποίηση του ποσοστού́ φορολόγησης λόγω πλεύσης σε διεθνή́ ύδατα ή σε ύδατα άλλου κράτους εκτός Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 περ. γ ́
1. Τα επαγγελματικά́ πλοία αναψυχής του ν. 4256/2014, ως πλοία που πραγματοποιούν μη προκαθορισμένους πλόες, θεωρείται ούτι οριστικοποιούν το ποσοστό́ φορολόγησης κατά́ 50%, για το σύνολο των ναύλων που ολοκληρώνονται εντός ενός φορολογικού́ εχτούς, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην περ. γ ́ της παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας, μονό εάν, άνω του 60% του χρόνου χρήσης και εκμετάλλευσης του πλοίου, όπως αυτός προκύπτει από́ το χρόνο μίσθωσης (σ.σ. ναύλωσης) αυτού́, καθώς και άνω του 60% της συνολικά́ διανυομένης απόστασης από́ το πλοίο πραγματοποιείται πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης της ηπειρωτικής Χωράς, εάν ο λιμένας αναχώρησης βρίσκεται στην ηπειρωτική́ Χώρα, ή πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης του νησιού́ που βρίσκεται ο λιμένας αναχώρησης, ή/και σε χωρικά́ ύδατα άλλου κράτους εκτός Ε.Ε. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 1. »
άρθρο 5
Απόδειξη του χρόνου παραμονής και της απόστασης που διανύεται στα διεθνή ύδατα ή σε ύδατα άλλου κράτους εκτός Ε.Ε.
1. Η απόδειξη του χρόνου παραμονής και της απόστασης που διανύεται στα διεθνή ύδατα ή σε ύδατα άλλου κράτους εκτός Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, πραγματοποιείται:
α) Για τα πλοία με μήκος άνω των δώδεκα (12) μέτρων υποχρεωτικά, ή προαιρετικά για τα πλοία με μήκος έως και δώδεκα (12) μέτρα, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων αυτόματης αναγνώρισης (AIS) (κατηγορίας Α), το οποίο ανταποκρίνεται στα πρότυπα απόδοσης του ΙΜΟ, όπως αναφέρεται στα άρθρα 6 και 6α της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με το π.δ. 49/2005 (ΦΕΚ Α΄ 66), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
β) Για τα πλοία έως και δώδεκα (12) μέτρων, τα οποία δεν διαθέτουν τα ηλεκτρονικά συστήματα της ανωτέρω περ. α΄, για τα οποία εφαρμόζεται η περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 3, με την επιβεβαίωση μετά τη λήξη της μίσθωσης από το μισθωτή, με σχετική ενυπόγραφη αναφορά επί του ναυλοσυμφώνου, ότι για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μίσθωσης το πλοίο παρέμεινε και η συνολικά διανυόμενη απόσταση πραγματοποιήθηκε, πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης, της ηπειρωτικής Χώρας εάν ο λιμένας αναχώρησης βρίσκεται στην ηπειρωτική Χώρα, ή πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης του νησιού που βρίσκεται ο λιμένας αναχώρησης, ή/και σε χωρικά ύδατα άλλου κράτους εκτός Ε.Ε. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 1, μόνο εάν ο χρόνος μίσθωσης είναι άνω των 48 ωρών. Η ανωτέρω δήλωση θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από κάθε στοιχείο που ο εκναυλωτής είναι σε θέση να γνωρίζει για τη χρήση του σκάφους όπως για παράδειγμα τα στοιχεία του ημερολογίου του σκάφους, εφόσον υφίσταται υποχρέωση τήρησης αυτού από τις κείμενες διατάξεις.
…………………………………………………………….

Β. Πρόσθετα συμπληρωματικά στοιχείο στην απόφαση Α.1070/2021
………………………………………………………
3. Έως την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 6 της απόφασης Α.1018/2020 η οριστικοποίηση για κάθε ημερολογιακό́ έτος πραγματοποιείται με βάση στοιχειά που διαθέτουν οι υποκείμενοι στο φόρο, για τα οποία φέρουν το βάρος της απόδειξης, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ιδιωτικά́ συστήματα γεωγραφικού́ εντοπισμού́.
4. Η παρούσα απόφαση ισχύει από 1/4/2021.

Επισημάνσεις
1. Για την οριστικοποίηση της έκπτωσης του 50% θα πρέπει εκπληρώνονται και οι δύο όροι, δηλ. και το 60% του χρόνου χρήσης και εκμετάλλευσης του πλοίου, όπως αυτός προκύπτει από́ το χρόνο μίσθωσης (σ.σ. ναύλωσης) αυτού́, καθώς και ότι άνω του 60% της συνολικά́ διανυομένης απόστασης από́ το πλοίο πραγματοποιείται πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης.
2. Η χρήση του ΑΙS (κατηγορία Α) είναι υποχρεωτική για τα σκάφη άνω των 12 μ. μετά την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ.
3. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εν λόγω εφαρμογής βάρος η απόδειξη για τα σκάφη άνω των 12μ. γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ιδιωτικά́ συστήματα γεωγραφικού́ εντοπισμού́.
4. Για τα σκάφη έως 12 μ. επιβεβαίωση γίνεται από τον μισθωτή, με σχετική ενυπόγραφη δήλωση μόνο εάν ο χρόνος μίσθωσης είναι άνω των 48 ωρών. Η ανωτέρω δήλωση θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από κάθε στοιχείο που ο εκναυλωτής είναι σε θέση να γνωρίζει για τη χρήση του σκάφους όπως για παράδειγμα τα στοιχεία του ημερολογίου του σκάφους, εφόσον υφίσταται υποχρέωση τήρησης αυτού από τις κείμενες διατάξεις.